Malé světlo

Vlastimil Krejčí
10. dubna 2020

Lepší je zapálit alespoň malou svíčku než proklínat tmu.“ (Konfucius).

Současné období karantény hodně lidí uvedlo do stavu, kdy mohou mít pocit, jako by byli ve vězení. Uvězněni v domovech, protože jejich zaměstnavatel jim vyhlásil „home office“, práci z domova, v horším případě protože o práci jednoduše přišli, jelikož jim nařízení vlády vykonávání jejich povolání nedovoluje. Také už to trvá nějakou dobu, a navíc nevíme přesně, kdy ta mizérie skončí.
    To je velmi náročné zvládat. Prožívat taková zásadní omezení, vyrovnávat se se ztrátou příjmu, čelit zdravotním rizikům, v horším případě čelit přímo onemocnění. Je to o to náročnější, že opravdu nevíme, co bude dál a kdy se věci začnou navracet do normálu. Opravdové období temna.
    Jak říká Konfucius v úvodním citátu – je lépe udělat alespoň málo, než podlehnout a proklínat stav věci. Je lépe zažehnout alespoň malé světlo, které temnotu rozptýlí.
    Pro každého z nás může takové malé světýlko představovat něco jiného. Drobnosti, radost z každodenní maličkosti, nezištná pomoc druhým, úsměv, cokoli. Cokoli, čím můžeme udržet lidskost na nohou. Cokoliv, co temnotu rozptýlí.
    Přeji nám všem, abychom každý den vždy našli alespoň jedno takové malé pomyslné světlo. Díky za každý takový, byť drobný plamen.

 

© 2005 - 2016 NSČU