Důvěra, disciplína a víra v lepší zítřky

Libor Mikš
5. dubna 2020
 
Milé sestry a bratři,
od publikování mého prvního textu nazvaného Možnost posunout se vpřed již uplynulo deset dní a může se zdát, že se nic nezměnilo k lepšímu. Ba naopak, počty nakažených zatím rostou, a co je nejhorší, rostou i počty úmrtí. Příznivou zprávou jsou naopak počty pacientů, jimž se podařilo atak koronaviru překonat. Bohužel, na zlom této situace si budeme muset ještě pár dní počkat. Je možné ještě něco více udělat pro zlepšení, nebo nastavená pravidla a omezení je to maximum, co je v tuto chvíli v našich silách? Za sebe musím říci, že nevím, a takových je většina. Přestože se objevují různé informace, které zpochybňují účinnost zavedených opatření. Já se necítím na to, že jsem schopen v této věci objektivně rozhodnout. Možná jsou mezi námi i takoví, kterým jejich odbornost umožňuje nahlédnout pod pokličku hlouběji a spatřit více. My ostatní dle mého názoru učiníme nejlépe, pokud alespoň nyní dáme důvěru lidem, kteří jsou ze své funkce pověřeni, aby jednali. Věřme jejich erudici, určitě se snaží dělat věci co nejlépe. Proto dodržujme poctivě všechna nařízení, nosme roušky ve chvílích, kdy se můžeme dostat do kontaktu s jinými osobami. Naopak v místech, kde jsme sami, nosit roušku postrádá smysl. Co můžete vyřešit v rámci svých sil, znalostí a zkušeností, to udělejte, s tím ostatním si hlavu příliš nelámejte a nenechte se rozhodit skutečností, že něco zrovna v tuto chvíli nevíte nebo si nejste úplně jistí. Tak to prostě v životě chodí a strach mívá velké oči. To znamená, že požadavkem je důvěra ve vedení a disciplína. A hlavně, jak již bylo uvedeno minule, nepodléhat obavám. Ne že by tyto požadavky byly nějaké jiné než obyčejně, ony platí vždy, pouze nyní je naléhavost jejich naplňování zjevnější.
    Můžete se ptát, bude to ale na překonání nepříjemné současnosti stačit? Co více ještě mohu udělat? Protože tušíte, že výše naznačené je nutné, leč nikoli postačující. A já vím, že všichni děláte mnohem více. Mnozí stále chodí do zaměstnání, a díky jim se naše ekonomika nepropadá ještě hlouběji. Již minule jsem se zmiňoval o mnohých, kteří například šijí nedostatkové roušky a zásobují jimi ostatní. Zmiňoval jsem doslova hrdinské nasazení našich zdravotníků. A že to nejsou planá slova, dokládá fakt, že mnoho nakažených je i v jejich řadách. Jsem si jist, že jakékoli úsilí vedené nikoli touhou po osobním zisku, nýbrž snahou pomoci ostatním, je důležité nejen pro tuto chvíli, ale zejména je obrovským vkladem pro lepší budoucnost. Osobně mne velmi potěšila zpráva, že naše republika poskytla pomoc Itálii a Španělsku, které jsou momentálně v mnohem horší situaci než my. Poslali jsme letadlo se zdravotnickým materiálem, i když ho určitě sami nemáme nazbyt. Přesto tento krok vnímám velmi pozitivně. Krom toho jistě všichni, kdo mají tu možnost, využili pěkného počasí a vyrazili na zahrádku. Potřeba něco užitečného vypěstovat je nyní mnohem větší než dříve. Úroveň zásobování velmi pravděpodobně nebude po nějakou dobu taková, jak jsme přivykli.
    To jsou záležitosti patrné vně. Ale je tady ještě náš vnitřní život. A dnešek mnoha z nás poskytuje příležitost, kterou jsme dříve v uspěchaných časech neměli. Můžeme se v klidu zamýšlet a podrobně rozebírat mnoho témat. Můžeme se konečně dostat ke čtení knih, na které nám dříve čas nezbýval. Považuji za velmi důležité, aby se každý z nás zamýšlel nad budoucností s nadějí na lepší zítřky. Snažte se co nejkonkrétněji vizualizovat, jak by ta budoucnost měla podle vás vypadat. A tady se nikomu meze nekladou. Není nutné žádné odborné vzdělání, to dokonce někdy může být na škodu, protože se může chovat jako klapky na očích. Je to samozřejmě na vás, ale velmi doporučují, aby to nebyla budoucnost s výhodami pouze pro vás. Právě se mi vybavil starý český film Muž z prvního století. Je sice v mnoha směrech naivní, mnohé představy o budoucnosti úsměvné a poplatné době, přesto poselství ústřední postavy ztvárněné Milošem Kopeckým je velmi aktuální. Můžete to brát i jako tip pro volnou chvíli. Na internetu tento film určitě najdete. Možná to všechno bude někomu připadat jako hloupé snění a zbytečná ztráta času, ale silné ideje mají tendenci se zhmotňovat, zejména pokud jsou sdílené více lidmi. A proto končím stejně jako minule, vírou v nadcházející časy mnohem lepší než ty dřívější.

 

© 2005 - 2016 NSČU