cena ČAPKA - podmínky

Ceny ČAPKA uděluje NSČU od roku 2022, toto ocenění bylo založeno jako součást oslav sta let českého unitářství.
Ceny mohou být každoročně udělovány osobnostem, které se významně pozitivně zapsaly do dějin českého unitářství, a to ve čtyřech kategoriích:
  • Osobnost českého unitářství
  • Osobnost českého unitářství in memoriam
  • Osobnost se zásluhami o rozvoj českého unitářství
  • Osobnost se zásluhami o rozvoj českého unitářství in memoriam
První dvě kategorie (Osobnost českého unitářství, Osobnost českého unitářství in memoriam) jsou určeny těm, kdo se do dějin NSČU pozitivně zapsali jako ČLENOVÉ/ČLENKY Společnosti svobodného bratrství a/nebo NSČU, případně NSČSU. Pro osobnosti, jež měly pozitivní vliv na české unitářství zvenčí (tj. nestali se členy, nebo jejich přínos českénu unitářství spadá do doby, kdy ještě nebyli, nebo již nebyli členy), jsou určeny další dvě kategorie. V těchto kategoriích (Osobnost se zásluhami o rozvoj českého unitářství, Osobnost se zásluhami o rozvoj českého unitářství in memoriam) tedy mohou být nominováni například zahraniční unitáři, nebo kdokoli další, kdo není/nebyl registrován v SSB nebo NSČU.
 
Žijící nomimovaná osobnost musí se svou nominací souhlasit.
 
Osobnosti jsou nominovány každý rok během Sněmu NSČU jednotlivými obcemi NSČU (jednotlivec nemůže nominovat). Každá obec má právo nominovat jednu osobnost v každé kategorii. Součástí nonimace musí být stručný životopis dané osobnosti a zdůvodnění, proč ji daná obec nominuje.
 
Hlasování o vítězích v jednotlivých kategoriích následně probíbá on-line na intranetu NSČU (zpravidla od začátku června do konce července či srpna). Každý člen, členka NSČU může hlasovat jednou v každé z uvedených čtyř kategorií. Hlasování nelze změnit, hlasovat lze pouze pro jednu osobnost v každé kategorii. Hlasování je anonymní. Pokud je v kategorii navržena jen jediná osobnost, musí pro udělení ocenění získat nejméně poloviční počet hlasů, než obdržel vítěz kategorie, kde bylo nejvíce hlasujících.
 
Předání cen probíhá každoročně během slavnosti Sdílení světla počátkem prosince.

 

© 2005 - 2016 NSČU